Route 2017

Galgenberg Marathon

Routedetails Galgenberg marathon 11 maart 2017

42,7 km lang / 487 hoogtemeters

 

Km 0

Start Residence Rhenen

 

Km 2

Zandafgraving Kwintelooijen:

De Utrechtse Heuvelrug ontstond door een ijstong in de voorlaatste ijstijd, 150.000 jaar geleden. In 1950 werd een concessie afgegeven voor de zandafgraving. De naam Kwintelooijen komt van twee families die in een twee onder één kap woning woonden aan de Oude Veensegrindweg, de families Kwint en Looijen.

 

Km4

Trap Kwintelooijen (50 m hoogteverschil)

 

Km6

1e Verzorgingspost (Defensieweg)

 

Km 11

Paasheuvel:

Eind 18e eeuw werd op het landgoed Remmerstein een sterrenbos aangelegd, met centraal een paasheuvel (52,9 m). Het bos diende om verstuiving van zand tegen te gaan. De stervorm gaf goede zichtlijnen voor de jacht. Met Pasen werd hier een traditioneel paasvuur ontstoken.

 

Km13

2e Verzorgingspost (Defensieweg)

 

Km14

Plantage Willem III:

Van 1640 tot 1880 was de tabaksteelt het hoofdmiddel van bestaan in Zuid-Oost Utrecht. De plantage is rond 1850 vernoemd naar Koning Willem III, die veel aandacht besteedde aan handel en nijverheid. Een schimmelinfectie maakte een einde aan de grootschalige tabaksteelt. Van de 14 droogschuren (60 m lang) die er waren op deze plantage staat er nog één.

 

Van de plantage kwam vooral kerftabak, voor shag, pijp en pruim. De sigarenfabrieken van Ritmeester, Panter en Schimmelpenninck in Veenendaal en Wageningen gebruikten tabak van hogere kwaliteit. Die kwam uit de tropen.

 

De plantage maakt nu onderdeel uit van het Utrechts Landschap. Je treft er o.a. Galloway-runderen, Konik-paarden en herten.

 

Km19

3e Verzorgingspost (ter hoogte van restaurant de 3 Zussen)

 

Km 20

Kasteel De Prattenburg:

Het kasteel dateert van 1890. Het landgoed (nu 430 ha) bestaat echter al sinds 1474. De naam Prattenburg betekent “burcht waar je prat op gaat”, oftewel “waar je trots op bent”.

 

Km25

Hoogste punt Utrechtse Heuvelrug (68,9 m boven NAP)

 

Km26

De Eenzame Eik:

De kasteelheren van Amerongen creëerden in 1790 een sterrenbos, met acht spaken en centraal een eik. De “Eenzame Eik” stamt waarschijnlijk uit 1792.

 

Km27

Model van een grafheuvel:

Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, ook langs de route van de marathon, tref je diverse grafheuvels uit de prehistorie (voor Chr). Bij het Berghuis is zo’n grafheuvel op ware grootte nagemaakt. Het betreft een tweeperioden heuvel, waarbij een oorspronkelijke grafheuvel later is bedekt door een tweede.

 

Km27

4e Verzorgingspost (Berghuis Amerongen)

 

Km28

Tabaksteelt museum

 

Km28

Galgplaats ’t Gerecht

 

Km30

Amerongen, kasteel en Andries kerk:

Amerongen ontstond als nederzetting in de tijd van de Romeinen. Het heette toen “Hemur Enge”. Dat betekent “land aan de Hemur”. De Hemur was een riviertje dat vanaf de Heuvelrug naar de Rijn stroomde.

 

Het kasteel stamt uit 1286 en diende als steunpunt voor de waterlinie. In 1672 werd het door de Fransen volledig verwoest, waarna het in de huidige staat is herbouwd. Vanaf 1918 verbleef de Duitse keizer Wilhelm II anderhalf jaar in ballingschap op het kasteel, voordat hij naar Huis Doorn verhuisde.

De Andrieskerk is gebouwd vanaf de 13e eeuw. De toren stamt uit 1526.

 

Km31

Ridderhofstad Zuylenstein:

Het landhuis stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw, toen de “eigenaar” van Amerongen hier ging wonen. In 1672 werd het door de Fransen gespaard, maar in WOII, toen het gebruikt werd door de Duitse SS, is het volledig verwoest door geallieerde bombardementen. Het is daarna herbouwd.

 

Km35

5e Verzorgingspost (Berghuis Amerongen)

 

Km 35

Monument Quatre Bras:

Bij het Berghuis staat een monument als eerbetoon aan de Nederlandse troepen, die in juni 1815 o.l.v. Prins Willem II een belangrijke rol speelden in de slag van Quatre Bras. Het was de aanloop naar de overwinning op Napoleon bij Waterloo twee dagen later.

 

Km36

Galgenberg Elst

 

Km42

Finish Residence Rhenen

 

 

Copyright © All Rights Reserved